2020. már 26.

A legfontosabb tápelemek

írta: Kiskert_M
A legfontosabb tápelemek

A növényeknek számos tápelemre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Ebben a cikkben felsorolom az általában legfontosabbakról az alapvető információkat, de ez egy nagyon összetett és tág témakör, amiről sosem lehet eleget tudni.

 

Nitrogén (N): A legfontosabb növényi tápanyag. Hatással van a növény zöld színére. A hajtás- és levélnövekedés fontos tényezője. Hiánytünete: sárgulás. Túladagolás esetén a növényeket könnyebben támadják meg a betegségek, a kártevők és jobban károsítja őket a fagy, kevesebb a virág és a termés, magas nitráttartalom a levelekben és a gyökértermésben, a nitrát kimosódik a talajvízbe.

 

Foszfor (P): A gyökérzet növekedésére hat. Hiánya gátolja a gyökerek fejlődését. Hiánytünete: a levelek vöröses elszíneződése. Túladagolása megakadályozza más fontos tápanyagok felszívódását.

 

Kálium (K): A virágok, termések nagyságára van hatással. Hiánya esetén ezek kicsik lesznek. Hiánytünete: a levélszél sárgul, majd barna, égésszerű foltos lesz. Túladagolása megakadályozza más fontos tápanyagok felszívódását.

 

Magnézium (Mg): hiánya esetén a leveleken az érközöknél sárgulás lép fel. A kálium túladagolásnál Mg hiány jelentkezik. Túladagolása megakadályozza más fontos tápanyagok felszívódását.

 

Kalcium (Ca): közömbösíti bizonyos növények által termelt savakat és részt vesz a fehérje bioszintézisében. Túladagolásakor (mésztúladagolás) túl gyors humuszlebontás.

 

Kén (S): a növényi fehérjék építőkövei. Hiánya csökkenti a növekedést. Hiánytünete: sárgulás.

Vas (Fe): hiánya miatt elsárgulnak a levelek.

Szólj hozzá