2020. feb 05.

A türelmetlen kertész kedvence – A hónapos retek (Raphanus sativus var. sativus)

írta: Kiskert_M
A türelmetlen kertész kedvence – A hónapos retek (Raphanus sativus var. sativus)

A retekről általánosságban

 

A káposztafélék családjához tartozó, rövid tenyészidejű, közkedvelt konyhakerti növény. Gazdag C-, B1-, B2- és P-vitaminban, de nem elhanyagolható vas, kálcium, kálium, foszfor és magnézium tartalma sem. Tökéletes vitaminforrás tél végén, tavasz elején – hogy egészségesen vághassunk neki a jó időnek. Nagy segítségünk köhögés, megfázás és rekedtség ellen. Erősíti a gyomrot, fertőtlenítő hatású és segít megelőzni a bélrendszeri megbetegedéseket, az emésztési problémákat, valamint a vese-, epe- és húgyhólyagkövet.
Csípős ízét a benne található mustárolaj-glikozidoknak köszönheti.
Klorofill tartalmú levelei is ehetőek, készíthetünk belőlük salátát, levest vagy akár smoothiet.
Köhögés ellen a fekete retek a leghatásosabb, köhögés elleni szirupot is ebből szoktak készíteni.

A hónapos retek nevét nem véletlenül kapta, vetéstől számítva már 30-40 nap múlva a tányérunkra kerülhet – természetesen ez az idő fajtafüggő is, vannak 60-70 naposak is (leginkább a nyári fajták).

retek_mag_logo.jpgA retek magja

Vetésüket korán elkezdhetjük, mivel már alacsony hőmérsékleten is csíráznak, azonban fényigényükre figyelnünk kell: ha gyenge a fényellátottság, nem fejlesztenek gumókat. Ehhez hozzá tartozik az is, hogyha túl sűrűn vetettük, ritkítanunk kell, különben egymástól fogják elvenni az értékes napfényt. Ritkítani kb. 20 cm-es sortávolságra és 3-5 cm-es tőtávolságra érdemes. (Ezekről a távolságokról, térállásról, tenyészterületről hamarosan olvashatsz egy másik bejegyzésben.) Ritkításkor, bár a legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, hogy egész egyszerűen kihúzzuk a nem kellő növénykéket, ezzel a mellettük elhelyezkedőek gyökerét is megsérthetjük ami megakadályozná az egészséges fejlődést, ezért inkább csak csípjük le egy éles ollóval a föld feletti részét az eltávolítandó zöldeknek.

retekcsira.jpgRetekcsírák októberben a ládakertemben

Minden retek a lazább, középkötött talajokat kedveli, mivel gyökérnövény lévén a kötött talajokban nem tud megfelelően fejlődni. Ha kötött talajunk van, számod módszerrel lazíthatjuk: keverhetünk hozzá homokot, tőzeget, kertészeti perlitet, stb.

Ami a retek ápolási munkái közül a legfontosabb, az az öntözés. Ha túl vizesen tartjuk a közegét, könnyen berohadhat, viszont ha hagyjunk kiszáradni a földet, akár csak a felső pár centimétert, pudvásodik a retek. A pudvásodásnak indult gumókat ha kettévágjuk üregesek, szöveteik lazák, megnyomva puha, száraz, így sajnos fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Ezt elkerülendő rendszeresen, kis adagokban érdemes öntözni. Sok fajtát már úgy szelektálnak, hogy pudvásodásra és repedésre minél kevésbé legyenek hajlamosak, de azért jobb félni, mint megijedni. :) A retek erősségét a fajtán kívül a növekedés alatt kapott víz mennyisége is befolyásolja (minél kevesebbet öntözzük, annál csípősebb lesz).

Rövid tenyészideje miatt elő-, utó- és köztes növényként is kiválóan alkalmazhatjuk, vagy akár egy külön területet is fent tarthatunk a retek számára, amit folyamatosan újra tudunk vetni, akár különböző fajtákkal. (Szerintem érdemes növénytársításba tenni őket, hosszabb tenyészidejűek mellé: erről kicsit lentebb olvashatsz.↓) Napfényes helyre, lehetőleg ne frissen trágyázott talajba vessük.

Leggyakoribb kártevőik a talajlakó kártevők és a földibolhák. A talajban lakó kártevők a gumót károsítják, ekkor a gumó külsején és belsején is hosszanti járatokat fedezhetünk fel fehér nyüvek társaságában, ilyen például a Tavaszi káposztalégy (Phorbia brassicae).

A földibolhák (Phyllotreta fajok) első sorban a leveleket rágják, akár az egész levelet megsemmisítik. Azt gondolnánk, hogy ez egy gyökérzöldségnél nem nagy probléma, azonban ezzel jelentősen csökken a növény asszimilációs felülete, azaz megszűnik az a folyamat, hogy a növény a fotoszintézis során a napból származó energiát szerves anyaggá tudja alakítani. Leginkább tavasszal károsítanak. Vegyszermentes kertben a leginkább hasznos módszerek ellenük: korai vetés, rovarhálós vagy fátyolfóliás takarás, dohány vagy ricinus lével történő permetezés, sárga színcsapda használata (ez egy sárga, ragadós lap) illetve a fahamu kiszórása (nem kell nagy mennyiség és csak TISZTA fahamut használjunk!).

foldibolha.jpgFöldibolha (kép forrása: gazigazito.hu)

 

Pár betegséget is érdemes megemlíteni, ami előfordulhat:

Feketeeres szárazrothadás (Xanthomonas campestris): ez egy baktérium, amely vetőmaggal is terjedhet. Ne aggódj, csaknem 0 az esélye, hogy a boltban vásárolt, fémzárolt retek vetőmagjaiddal ilyen probléma legyen, de fontos erről tudni, ha például saját magad szeretnél magfogásba kezdeni. Ez a baktérium a levelesek foltosodását és a gumó elhalását idézi elő.

feketeeres_szarazrothadas_xanthomonas_campestris.jpgFeketeeres szárazrothadás (kép forrása: alamy.com)

 

Pledonomoszus tőrothadás (Plenodomus lingam): ez egy gomba, ami szintén terjedhet vetőmaggal is, de az előzőekben leírtak ide is vonatkoznak. Ez a fiatal növények gyökerének vagy gumójának rothadását okozza.

 

Káposzta-peronoszpóra (Peronospora brassicae): a levelek színén szürkéssárga foltok, fonákán pedig szürkésfehér penészbevonatok képződnek. Ennek elkerülése érdekében ne vessük a retket közvetlen káposztafélék után ugyanarra a területre.

kaposzta-peronoszpora_peronospora_brassicae.jpgKáposzta-peronoszpóra (kép forrása: agroatlas.ru)

 

 

Személyes kedvencem, a Francia reggeli retek

 

Alapvetően nem szeretem a retket (csak termeszteni), kivéve ezt az egy fajtát. Ha idén csak egy féle retekkel szeretnél próbálkozni, ez legyen az! Isteni finom, kellemes íze van és boltokban nem jutsz hozzá (pedig hónapokig nézegettem különböző üzletekben). Hidd el, a család is imádni fog érte! :)
Pudvásodásra és repedésre kevésbé hajlamos fajta. Beszerezni könnyű, szinte bármelyik vetőmag forgalmazó cég kínálatában megtalálod (én a Rédei kertimag termékeit használom). Kicsit eltér a számunkra megszokott retek kinézetétől: hengeres alakú, élénkpiros színű fehér végekkel. Ha esetleg van fóliád, oda már február-márciusban nyugodtan vetheted, szabadföldbe pedig március második felétől érdemes, akár szeptemberig folyamatosan. A 6-14 °C-fok már ideális neki, egy héten belül kicsírázik. Vetéstől számítva 35-40 napon belül betakarítható. Ne hagyjuk túl nagyra megnőni, mivel 5-6 cm hosszúság felett már csípősebb íze lesz. 1 g-ban kb 100-125 db mag van.

franciaretek.jpg

franciaretek2.jpgOktóber végi adag francia reggeli retkem

retek_zsiroskenyer_1.jpgTippem: zsíros kenyérrel isteni! :)

A retek növénytársítása

 

A vegyszermentes kertek alapja a növénytársítás, illetve az, hogy ugyanabból a növényből egy helyre ne kerüljön túl sok, így a kártevőknek kisebb az esélyük az elszaporodásra. A növénytársítás lényege, hogy olyan növényeket ültessünk egymás mellé, amelyek egymásra pozitív (esetleg semleges) hatással vannak, de semmiképp sem negatív. Így például nem érdemes káposztaféléket egymás mellett termeszteni, hogy ne teremtsünk a kártevőiknek édent.

A hónapos retek legjobb társnövényei a saláta és a paradicsom, de kedvező még a sárgarépa, petrezselyem, paszternák, zeller, bab, borsó, szója, spenót, mángold és bazsalikom is.

Ne kerüljön hagymafélék, uborka és káposztafélék társaságába.

Ha a levéltetvek szívogatását szeretnénk megelőzni, ültessünk mellé bársonyvirágot, levendulát vagy sarkantyúkát.

A sárgarépa és petrezselyem társaságában sorjelzőként is használhatjuk. Mivel ezek lassan kelnek, kevés retekkel egy sorba vetve nem felejtjük el, hol is vannak, mivel a retek gyorsan csírázik és be is tudjuk takarítani, mire a répának és a petrezselyemnek kell a hely.

 

Pár további fajta, ami az én kertemben szintén helyet kap idén:

 

Albena

albena_retek.jpg (kép forrása: bobby-seeds.com)

 

Zlata

zlata_retek.jpg (Kép forrása: seeds-gallery.shop)

 

Viola

viola_retek.jpg (Kép forrása: theseedsmaster.com)

 

Faraon

faraon_retek.jpg (Kép forrása: picclick.co.uk)

 

Cherry belle

cherry_belle_retek.jpg (Kép forrása: thompson-morgan.com)

 

Ester

ester_retek.jpg (Kép forrása: wikiwand.com)

 

Nálad lesz retek? :) 

 

Csatlakozz hozzám facebookon és instagramon is, valamint youtube-on is iratkozz fel, hogy ne maradj le a vlogról! ;)

Instagram: https://www.instagram.com/kiskert_m/

Facebook: https://www.facebook.com/kiskert.m

Youtube(vlog): https://www.youtube.com/channel/UCPgMdZCIzDRAM9dnhlcxouQ?view_as=subscriber

Szólj hozzá

retek növénylexikon konyhakerti lexikon francia reggeli retek