2020. már 26.

Különböző közegek a földkeverékekhez

írta: Kiskert_M
Különböző közegek a földkeverékekhez

Szervestrágya: olcsó és értékes talajjavító. Lehet friss, részben érett és érett. A teljesen érett istállótrágyának földszaga van, barna színű és már csak nagyon kevés alomanyag (szalma) látható benne. A friss istállótrágyának jellegzetes szaga van, ez kiégeti a növényeket. A legkoncentráltabb a baromfitrágya, sok benne a nitrogén, megnövelheti a talaj pH értékét és megperzselheti a fiatal növényeket. A komposztban a baromfitrágya aktiválóként hat. Az NPK aránya a marhatrágyapelletnek a legkiegyenlítettebb.

 

Kerti komposzt: 3-18 hónap alatt készül el, a jó komposzt létrehozása tudást igényel, ezt a témakört még később részletesen körbe járjuk.

 

Levélkomposzt: komposztált levelek, értékes talajtakaró és javító.

 

Gombakomposzt: az elhasznált gombatermesztő komposzt tisztább, mint az állati trágyák. Javítja a homokos talajt, jó talajtakaró. Meszet is tartalmaz, ezért nem jó savanyú talajt kedvelő növényeknek.

 

Szalma: magas a széntartalma, ezért könnyen lekötheti a talaj értékes nitrogénkészletét, de jó gyomirtó. Legjobb, ha használat előtt valamilyen komposztaktiválóval, pl baromfitrágyával komposztáljuk.

 

Tőzeg: kiváló talajjavító, de fogytán levő természeti kincs. Nem jó víztartó. Tápanyagmentes.

 

Meszezés: lúgosít, előcsalogatja a földigilisztákat és a hasznos baktériumokat, fellazítja a kötött, agyagos talajt, kalciumot biztosít, felszabadítja a növények fejlődéséhez szükséges többi tápelemet, elriasztja a csigákat és megszüntetni a gyökérgolyvát. 6,5-nél magasabb talajoknál nem érdemes. Általában 3 évente meszeznek, ősszel, jóval vetés előtt, takarmánymésszel vagy mészkőporral.

 

Alginit: Ásványi trágya. Az alginit agyagásványai a talajok vízháztartását, tápanyaghasznosulását kedvezően befolyásolják. 1 kg alginit 1,0-1,3 liter vizet képes megkötni, megtartani, és a növények számára fokozatosan átadni. Az alginittel biztosítható a növények fejlődéséhez szükséges makro- és mikroelem mennyiség, és fenntartható a talaj szervesanyag-tartalma, biológiai aktivitása. Hatását 4-6 évig fejti ki. 

 

Kertészeti perlit: Hőkezelt, ezáltal steril vulkanikus kőzet. Kiváló talajlazító és vízmegkötő, de nem tartalmaz tápanyagot.

 

Kókuszrost: A kókuszdió héjának  külső rétege. Szerkezete a tőzeghez hasonló, jól szellőzik, a saját tömegének nyolcszorosát képes megkötni a nedvességből. 

 

Nyugodtan próbálkozz és állítsd össze magadnak a megfelelő ültetőközeged. Én egyszerű bolti palántaföldet használok alginittel keverve, de itt van kettő "keverősebb" példa:

Kertkaland (https://www.facebook.com/kertkaland/) palántaföld mix: 8 literhez: 4 liter komposzt, 2 liter perlit, 2 liter tőzeg vagy kókuszrost

 

Pepis garden (http://pepis-garden.hu/) palántaföld mix:

(Ehhez keressünk egy 2dl-es poharat, ez fogja jelenteni az egy poharat)

-20l palánta föld/semleges tőzeg

-1/5 pohár obis bio guanos poralapú trágya

-4 pohár gilisztahumusz

-2 pohár kertészeti perlit

-Másfél pohár vermikulit/alginit (Ez palántaföldnél elhanyagolható, adalékanyagmentes semleges tőzegnél kötelező)

Szólj hozzá