2020. feb 06.

Génmegőrzés otthon

írta: Kiskert_M
Génmegőrzés otthon

Tudtad, hogy az NBGK-nál van egy nagyszerű lehetőség arra, hogy te is a génmegőrzési tevékenység részese lehess?

 

Mi az az NBGK?

Az NBGK a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési központ. (Régebben Növényi Diverzitás Központként ismerhetted, de 2019-ben összevonták a Haszonállat-génmegőrzési központtal.) Jelenleg az NBGK Magyarország központi génbankja. A növényi génmegőrzésen túl többek között kutatásokat is folytatnak a hazai kultúr- és természetes flóra genetikai erőforrásairól. Fő profiljuk a hazai tájfajták, melyeket génmegőrzés és közreadás céljából szaporítanak. Feladataik közé tartozik a ritka, esetleg kipusztulással fenyegetett fajták fenntartása is.

Évente kétszer (tavasszal és ősszel) lehet náluk mintákat igényelni bizonyos fajtákból. Nem kicsi a választék, előre szólok, nehéz lesz! :)

 genbank.png(Kép forrása: mintakeres.hu)

Mi fán terem a tájfajta?

A tájfajta fogalmára nincs egységesen elfogadott definíció, a legpontosabb megfogalmazásként Gyulai Ferencet szokták idézni: „A régi korok növényei oly mértékben beilleszkedtek a környezetbe, hogy azzal szerves egységet képeztek. Egy-egy táj, tájegység saját fajtát nevelt belőlük. A tájfajták a ma termesztésben lévő fajtákkal szemben ősibb típust képviselnek, azoktól fenológiailag is eltérnek, mégis inkább genotípus-keverékként értelmezhetők. Azaz mai értelemben véve az egykori tájfajták inkább fajtakeverékek voltak. Elsősorban tömegszelekciós úton kerültek termesztésbe, és az adott helyen stabil, ún. egyensúlyi populációt alkottak. A tájfajták genetikai adottságaiknál fogva ellenállók, az extenzív termesztési körülményeket jól bírják. A modern fajtáktól hozam tekintetében általában elmaradnak, de minőség tekintetében sokszor felülmúlják őket.”

Amikor mondhatni bajba került nem csak a hazai, de az európai fűszerpaprika termesztés, ezekhez a tájfajtákhoz nyúltak vissza. Az igazi, "ősi"paprika (Capsicum annuum) Amerikából származik. Ezeknek a genetikai állományát keresztezték a hazai tájfajtákkal, jobb és jobb genetikai szintekre lépve. Ezzel a komoly nemesítői munkával olyan fajtákat hoztak létre, melyek megfelelnek a mai követelményeknek.

Azt gondolom nem kell magyarázni, hogy miért jó, ha ezeket a fajtákat fenntartjuk.


Hogyan igényelhetsz?

A tavaszi szezonra február 2-től igényelhetsz a génbanktól maximum 10 féle magot, ezeken felül pedig a későbbiek során csicsóka- és batáta palántákhoz is hozzá juthatsz. A minták ingyenesek, azonban adminisztrációra és szállításra 1300 forintot kell fizetni minden esetben. (Jelzem, szerintem így is nagyon megéri.) A www.mintakeres.hu oldalon megtalálod az igényelhető minták listáját, rövid ismertetőkkel. Cserébe annyit kérnek, hogy legjobb tudásod szerint használd fel a kapott értéket és a betakarítás után egy termesztési adatlapon számolj be tapasztalataidról. (A feltételekről is találsz egy külön menüpontot!)

 

Én kimaxoltam ezt a lehetőséget és igényeltem is 10 féle mintát. Remélem, az összesből jut. :) Te mit választottál? Írd meg nekem facebookon vagy instagramon!

 

Csatlakozz hozzám facebookon és instagramon is, valamint youtube-on is iratkozz fel, hogy ne maradj le a vlogról! ;)

Instagram: https://www.instagram.com/kiskert_m/

Facebook: https://www.facebook.com/kiskert.m

Youtube(vlog): https://www.youtube.com/channel/UCPgMdZCIzDRAM9dnhlcxouQ?view_as=subscriber

Szólj hozzá

biodiverzitás génmegőrzés kerti tippek tájfajta kertippek kerttippek nbgk magigénylés magminta