2020. már 26.

A legfontosabb tápelemek

írta: Kiskert_M
A legfontosabb tápelemek

A növényeknek számos tápelemre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Ebben a cikkben felsorolom az általában legfontosabbakról az alapvető információkat, de ez egy nagyon összetett és tág témakör, amiről sosem lehet eleget tudni.

 

Nitrogén (N): A legfontosabb növényi tápanyag. Hatással van a növény zöld színére . A hajtás- és levélnövekedés fontos tényezője. Hiánytünete: sárgulás . Túladagolás esetén a növényeket könnyebben támadják meg a betegségek, a kártevők és jobban károsítja őket a fagy , kevesebb a virág és a termés , magas nitráttartalom a levelekben és a gyökértermésben, a nitrát kimosódik a talajvízbe.

 

Foszfor (P): A gyökérzet növekedésére hat. Hiánya gátolja a gyökerek ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 26.

Palántázás kisokos

írta: Kiskert_M
Palántázás kisokos

Egyes növényeket nem állandó helyükre vetünk, hanem a kiültetés előtt cserépben/ládában előneveljük , ekkor beszélünk palántanevelésről. A palántanevelés elsősorban a termésbiztonság növelése, a koraiság fokozása , a nagyobb terméshozam elérése végett előnyös. A palántakor a keléstől az állandó helyre való kiültetésig tart , ez alatt az idő alatt arra kell törekednünk, hogy a palánták hőmérséklet-, nedvesség-, oxigén- és tápanyag igényeit a lehető legjobban kielégítsük .

 

A hőmérséklet úgy lesz megfelelő, ha nem lesznek erős lehűlések és felmelegedések ( nincs ingadozás ), a növény saját hőmérsékleti igényeihez viszonyítva. Általános jelenség, hogy kelés után, szikleveles korban a palánták ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 26.

Különböző közegek a földkeverékekhez

írta: Kiskert_M
Különböző közegek a földkeverékekhez

Szervestrágya: olcsó és értékes talajjavító. Lehet friss, részben érett és érett. A teljesen érett istállótrágyának földszaga van, barna színű és már csak nagyon kevés alomanyag (szalma) látható benne. A friss istállótrágyának jellegzetes szaga van, ez kiégeti a növényeket. A legkoncentráltabb a baromfitrágya, sok benne a nitrogén, megnövelheti a talaj pH értékét és megperzselheti a fiatal növényeket. A komposztban a baromfitrágya aktiválóként hat. Az NPK aránya a marhatrágyapelletnek a legkiegyenlítettebb.

 

Kerti komposzt: 3-18 hónap alatt készül el, a jó komposzt létrehozása tudást igényel, ezt a témakört még később részletesen körbe járjuk.

 

Levélkomposzt: komposztált levelek, értékes talajtakaró és ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 26.

A növények általános igényei

írta: Kiskert_M
A növények általános igényei

Legfontosabb feltételek a növények számára: fény, hő, víz, talaj- és tápanyagigény

 

FÉNY: A növények életfolyamatuk során fényenergiát használnak fel anyagcseréjükhöz . A fény minősége, erőssége és időtartama az anyagcseretermékek képződését befolyásolja. A növények leveleiket olyan irányba fordítják, hogy a lehető legjobban tudják hasznosítani a fényt . Minél több a klorofill tartalma a leveleknek, annál több fényt tudnak elnyelni, ezért általában a sötétebb zöld levelek jobban hasznosítják a fényt. A növényi tápanyagok hiánya gyakran a levél (halvány) színében is megmutatkozik , csökkenti a fotoszintézis intenzitását.

 

HŐMÉRSÉKLET: Bizonyos határok között a hőmérséklet emelkedésével ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása