2020. feb 10.

A kert megtervezése (1. rész) - Legfontosabb kérdések

írta: Kiskert_M
A kert megtervezése (1. rész) - Legfontosabb kérdések

Ebben a cikkben kezdő kertészkedőknek próbáltam meg összeszedni a legfontosabb kérdéseket a kert megtervezéséhez. Későbbi cikkekben szó lesz a szükséges eszközökről és alapanyagokról, a növények igényeiről és a kertészkedés alapfogalmairól is.

 

Mielőtt bárminek is neki fognál, ülj le egy finom kávé/tea/bor/bármi mellé és tervezz! Nem hülyeség, nem felesleges, nem időpocsékolás – később nagyon hálás leszel magadnak érte. Én december óta folyamatosan tervezek és még mindig nem látom a végét. Persze, nem kell neked is ilyen túlzásba esni, főleg ha most kezdesz kertészkedni, de remélem érzed, milyen fontos.

 

Vegyél elő egy papírt és menjünk végig közösen néhány kérdésen. Azért jó, ha leírod a válaszokat, mert így tényleg kénytelen vagy átgondolni és sok minden tisztázódni fog a fejedben. :) (Nagy segítséged lehet pár színes ceruza/toll, vonalzó, körző, üres papírok, szövegkiemelők, bármi, amivel szívesen dolgozol.)

  • Mekkora terület áll rendelkezésedre? (Ha nem tudod, fogj egy mérésre alkalmas eszközt és mérd le – ha nagyon nagy a terület és nincs kedved méréssel vacakolni, a Google Maps-en is van távolságmérés funkció, megközelítőleges méreteket itt is meg tudsz nézni.) Rajzold is le, hogy lásd az alakját is és tüntesd fel rajta a méreteket. Ha szeretnéd, az egész udvarodat lerajzolhatod, de ha most egy kis konyhakertet szeretnél kialakítani, bőven elég azt, esetleg a közvetlen környezetét lerajzolnod.

kertterv_1a.jpg

 

  • Milyen a terület fekvése? Akár a Google Maps segítségével is meg tudod határozni az égtájakat. Ennek a napos-árnyékos helyek miatt lesz nagy jelentősége, illetve ettől függ az is, hova kell majd árnyékolókat építened, vagy hova kerülnek majd azok a növények, amiket futtatni kell.

 

  • Mi a célod? Konyhakertet szeretnél, gyümölcsöst, gyógynövénykertet, pihenő sarkot esetleg ezek keverékét? Gondold át és írd le. Ha „keveréket” szeretnél, érdemes azt is átgondolnod, mire mekkora területet szánsz. (Például: van 150 m2 szabad területem. Ebből szeretnék 50 m2-en veteményest létrehozni, a nagy tölgyfa alá egy pihenő-kávézó sarkot szeretnék virágokkal és kerti bútorokkal, a terület ház felőli részét pedig a gyerekeknek tartom fenn játszó résznek, elszórva pedig gyümölcsfákat fogok ültetni.) Ha ezt tisztáztad, csinálj egy vázlatot (lehetőleg megközelítőleg méretarányosan) az elrendezésről. Veteményest nem érdemes utcafrontra telepíteni: rá száll a sok kosz amit az autók felkavarnak, a kipufogógázok közvetlen elérik, stb. Sokkal jobb helye van egy nyugalmas hátsó kertben és te is jobban szeretni fogsz ott dolgozni. Ha szeretnénk a kerítéshez természetes határvonalat, azt is megoldhatjuk olyan növényekkel is, amiket szüretelni is tudunk majd, ilyen például a málna, ribiszke, köszméte, mogyoró és csemegeszőlő. Ha veteményest tervezünk, hagyjunk szabadon utakat is, ahol közlekedhetünk és dolgozhatunk. Utaknak már a 30 cm is elég, de a 40-50 cm széles úton kényelmesebb a közlekedés, főleg ha például talicskával szeretnénk menni rajta. Ha nem szeretnél bele menni az ágyásokba, akkor tervezd maximum 80-100 cm szélesre, mert így a mellette levő útról még hozzá tudsz férni a közepéhez is. Érdemes gondolni a következő évekre és kialakítani egy komposztálót is.

kertterv1b.jpg

 

  • Mennyi időd lesz előreláthatólag a kerted művelésére? Ha nem az udvarodban gondolkodsz, hanem például egy kicsit messzebb levő hobbi telekre tervezel, számold bele az oda- és visszajutásra kellő időt is. Gondolkodj reálisan és inkább kicsit alá saccolj, mint olyan kertet tervezz, ami napi gondozást igényelne miközben te csak 2-3 naponta tudsz kijárni.

 

  • Milyen talaj áll rendelkezésedre? Homokos, laza szerkezetű, vagy kötött, agyagos talaj? Persze rengeteg féle talaj van, ez csak két „szélsőséges” példa volt. Amiket első körben gondolj át: a talajod kötöttsége, vízgazdálkodási képessége (ha vizet öntesz rá, egyből „elnyeli” az egészet, esetleg nagyon lassan tűnik el a víz?), kémhatása (ezt párszáz forintos indikátorpapírral is kiderítheted), előző években hogyan volt hasznosítva, volt-e trágyázva, volt-e rajta talajtakarás, stb. A talaj egy nagyon összetett rendszer és a legfontosabb eszköze a kertésznek. Az egész szezonod függ a talajodtól, szóval erről még lesz külön cikk(ek)ben szó, ahol ezt a mondatot is megmagyarázom: Hagyd élni a talajod!

 

  • Van-e lehetőség a területen öntözni? Ha van, vezetékes víz vagy kút? Ez elsősorban a pénzügyek miatt fontos. Ha van lehetőséged öntözni, be kell szerezned hozzá alkalmas eszközt is (ha még nincs), ezekről a következő cikkben ejtünk pár szót. Ha nincs lehetőséged öntözni (vagy csak alkalomadtán – pl. esővíz gyűjtőből), nagyon át kell gondolnod, milyen növényeket és hova ültetsz, illetve érdemes megismerkedned a mulcsozás technikájával. A vízigényesebb növényeket érdemes a vízforrás közelébe vetni/ültetni, főleg, ha locsolókannából öntözünk.

 

  • Mik azok a növények, amiket biztosan szeretnél? Legyen az zöldség, dísznövény, gyümölcs, bármi. Gondold át és írd le, mit szeretnél biztosan a kertedbe. Kutakodj kicsit neten, keress konkrét fajtákat, jegyezd fel a számodra legfontosabb infókat és nyugodtan rajzold be a vázlatodba, hova tervezed. Ne feledd megismerni a termelni kívánt növények környezeti igényeit: fény, hőmérséklet, víz, talaj, tápanyag. Ha tudod (legalább megközelítőleg), írj egy listát, miből mennyit szeretnél. Érdemes kicsit megismerkedned a növénytársításokkal is. Keresd meg, az adott növényre milyen társnövények vannak pozitív hatással (pl. retek – saláta), nézd meg melyik dísznövények mire használhatók (pl. a bársonyvirág gyökérzónáját elkerülik a fonálférgek), stb. Egy későbbi cikkben erről is lesz részletesen szó. Ha ügyesen válogatjuk össze a különböző fajtákat, tavasztól őszig folyamatosan lesz mit betakarítanunk. Erre rásegíthetünk még a szakaszos vetéssel is vagy másodvetésekkel. Ha van rá lehetőségünk, akár fólia alagutakat is bevethetünk (lehet kapni például a Tescoban 4 méter hoszzú, 45 cm széles változatban 3-4 ezer forint körül).

 

  • Gondold át, tudsz-e valahol palántát nevelni? A palántaneveléshez a legfontosabbak: kelésig állandó nedvesség és páratartalom, kelés után is rendszeres (de mérsékelt!) öntözés, az adott növénynek megfelelő hőmérséklet és ami a legnagyobb buktató lehet: elegendő fény. Fény hiányában a palántáid felnyurgulnak és gyenge növényeid lesznek. Ha ablakba teszed és oldalról kapják a fényt, rendszeresen forgatnod kell a tálcájukat, hogy ne ferdén nőjenek. Na és mi van, ha napokig borult az ég és alig látunk napot? Van mesterséges fényed, amivel segíthetsz a palántáknak? Persze, most gondolhatod, hogy hülyeség és miért fújom így fel. Rossz fényviszonyok mellett is elnövögetnek a palánták, de most a cél az egészséges növények kinevelése. Ha úgy döntesz, nem tudsz palántát nevelni (még), két lehetőséged van: válassz későbbi fajtákat, mivel ahogy tavaszodik az idő, egyre könnyebben tudsz magadnak otthon palántát nevelni; vagy keress a környékeden egy forrást, akitől majd megvásárolhatod a palántákat (lehet, hogy ha időben szólsz neki, még fajtát is választhatsz, amit direkt neked nevel). Tovább egyszerűsíti a dolgunkat, hogy egyébként rengeteg olyan növény van, amik helybevetéssel is tökéletesen teremnek. Ez azt jelenti, hogy nem kell palántát nevelned vagy venned, a magot egyszerűen csak a végleges helyére veted. Ha esetleg szeretsz barkácsolni, készíthetsz magadnak kisebb palántanevelőket is, erre rengeteg ötletet találsz neten, de később én is írni fogok róluk. Remélem, nem vettem el a kedved, mert nem ez a célom, de szeretném, ha felkészült lennél. Elképesztő érzés saját magadnak nevelni a kicsi magtól egészen a betakarításig a növényt, szóval mindenképp próbáld ki, akár csak egy féle maggal! :) Az életképes, egészséges palánta ismérvei: erős hajtások, kompakt növekedés (nincs felnyurgulva), egészséges levelek, egészséges – világos gyökerek, a földje nedves (de nem folyik belőle a víz!). Egyébként a palántanevelés egy elég összetett téma, amin sok múlik, szóval erről hamarosan jön egy videó a vlogomra.

 

Az én asztalom így néz ki, miközben tervezek (és ez a rendezett változat) :)
kertterv_1c.jpg

 

Foglaljuk tehát röviden össze: gondold át, mekkora és milyen fekvésű a területed; ezt hogy és milyen célra szeretnéd felosztani, hogy tudod az adottságait a legoptimálisabban kihasználni (talaj, öntözés lehetősége, már meglévő növények, stb.); milyen növényeket szeretnél és azoknak mik az igényei, hogyan tudod őket a legjobban elrendezni.

(A csatolt képeken levő vázlat nem egy teljes megtervezése a kertnek, csak meg szerettem volna mutatni példával, hogy mire is gondolok.)

 

Ha ezeket a kérdéseket végig gondolod és csinálsz magadnak egy vázlatot, GRATULÁLOK – már egy nagy lépéssel közelebb is vagy álmaid kertjéhez. :)

 

A következő cikkben átnézzük, milyen eszközökre és alapanyagokra lesz szükséged a szezon során.

 

Ha bármi kérdésed van, írd meg kommentben és igyekszem legjobb tudásom szerint megválaszolni. :)

 

 

Szólj hozzá

kerttervezés mithogyan vegyszermentes kezdőtippek kezdőkert