Az NBGK a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési központ. (Régebben Növényi Diverzitás Központként ismerhetted, de 2019-ben összevonták a Haszonállat-génmegőrzési központtal.) Jelenleg az NBGK Magyarország központi génbankja. A növényi génmegőrzésen túl többek között kutatásokat is folytatnak a hazai kultúr- és természetes flóra genetikai erőforrásairól. Fő profiljuk a hazai tájfajták , melyeket génmegőrzés és közreadás céljából szaporítanak. Feladataik közé tartozik a ritka, esetleg kipusztulással fenyegetett fajták fenntartása is.
Évente kétszer (tavasszal és ...
A káposztafélék családjához tartozó, rövid tenyészidejű, közkedvelt konyhakerti növény. Gazdag C-, B1-, B2- és P-vitaminban, de nem elhanyagolható vas, kálcium, kálium, foszfor és magnézium tartalma sem. Tökéletes vitaminforrás tél végén, tavasz elején – hogy egészségesen vághassunk neki a jó időnek. Nagy segítségünk köhögés, megfázás és rekedtség ellen. Erősíti a gyomrot, fertőtlenítő hatású és segít megelőzni a bélrendszeri megbetegedéseket, az emésztési problémákat, valamint a vese-, epe- és húgyhólyagkövet.
Csípős ízét a benne található mustárolaj-glikozidoknak köszönheti.
Klorofill tartalmú levelei is ehetőek, készíthetünk belőlük salátát, levest vagy akár ...